Виноробство :: Ферменти

Для інтенсифікації технологічних процесів у виноробстві використовується ряд комплексних препаратів, що чинять різноманітну дію на високомолекулярні речовини винограду і вина. При отриманні ординарних вин всіх типів широке застосування отримали пектолітичні ферментні препарати (стандартизуються за загальною пектолітичною активністю; в якості основних ферментів містять полігалактуроназу і пектинестеразу, а в якості супутніх - протеїнази, целюлази і геміцелюлози). Оптимальні умови дії препаратів: рН 3,5-4,0, температура 35°-40°С.

При отриманні кріплених, а також, червоних столових виноматеріалів ферментні препарати вносять в мезгу, при цьому підвищується загальний вихід сусла на 1-5%, а сусла-самопливу на 10-20%, полегшується пресування, збільшується вміст екстрактивних речовин і інтенсивність забарвлення, прискорюються біохімічні процеси, що протікають при дозріванні вин. При приготуванні білих столових вин ферментні препарати вносять в сусло. Процес освітлення сусла прискорюється в 2-3 рази, кількість згущеного осаду знижується на 4-5%. Пектолітичні ферментні препарати можуть бути використані для оброблення важкоосвітлюваних виноматеріалів. При цьому значно скорочується витрата оклеюючих речовин, підвищується стабільність вин до помутнінь колоїдного характеру.

Активний комплекс ферментів целюлолітичної і геміцелюлазного дії забезпечує більш глибоку ступінь мацерації рослинної тканини та дозволяє удосконалити технологію переробки солодких виноградних вичавок. При цьому збільшується вихід спирту-сирцю і знижується відсоток домішок у осаді виннокислою вапна. Дозування ферментних препаратів встановлюють пробним обробленням.

Ферменти довели свої переваги і цінність, і саме тому виноробні підприємства в усьому світі використовують їх для скорочення тривалості виробничого процесу, зменшення механічної роботи і виготовлення вина з найкращим букетом і смаковим профілем. Для ефективного задоволення різноманітних потреб виноробів ми пропонуємо ферментні препарати компанії Novozymes, яка є світовим лідером у біоінноваціі.

Серія Novozymes для червоних вин

Стадія виробництва Препарат Дозування Застосування Тривалість дії Рекомендації
Мацерація Винозим Вінтаж FCE
Vinozym® Vintage FCE
3-4г/100кг Додавати після подрібнення в момент переливання в бродильний чан. Ферменти починають діяти одразу після їх додавання в бродильний чан. В середньому достатньо 3-4 дні для досягнення потрібної екстракції, поліпшення якості сусла, кольору і танінів. Збільшити дозування до 5г/100кг у випадку недозрілого винограду або дрібних ягід.
Винозим Процес
Vinozym® Process
3-4г/100кг Додавати під час заповнення чану. При термообробці виноматеріалу використовувати при То < 60°C Збільшити дозування до 5г/100кг у випадку недозрілого винограду або дрібних ягід.
Винокраш Класик
Vinocrush® Classic
3-5 мл/100 кг Додавати при подрібненні або під час переливання у бродильний чан. Збільшити дозування до 5г/100кг у випадку дрібних ягід із товстою шкіркою.
Освітлення Ультразим 100G
Ultrazym® 100G
1-2 г/гл Додавати після зливу з осаду для полегшення освітлення. Рекомендується витримка протягом доби для досягнення потрібного ступеню освітлення. Застосовувати під час пресування фракцій вина.
ВиноКлер Класик
Vinoclear® Classic
1-3 мл/гл Додавати під час заповнення резервуару для освітлення. Можливе використання перед флотацією та центрифугуванням. Рекомендується для освітлення сусел, що пройшли термообробку. Стабільність навіть при високих температурах.
Визрівання Винотейст Про
Vinotaste® Pro
6-10 г/гл Додавати в кінці спиртового бродіння або при знятті вина з осаду. Мінімальна тривалість дії: не менш 2-х тижнів. Збільшити дозування на 30% при То < 10°C.
Фільтрація Винофлоу Макс
Vinoflow® Max
20-30 мл/гл Додавати до стабілізації та оклеювання (колажу). Зменшити дозування обклеювальних речовин. Мінімальна тривалість дії: 3 доби при 10 оС.
Рекомендована тривалість: 1 тиждень.
Збільшити час витримки, якщо То  виноматеріалу <  5°C.

Температура: збільшити дозування на 30%, якщо процес проходить при То нижче 10 °C • Фермент активний при То > 1 °C • Максимальна температура: 60 °C.

Серія Novozymes для білих та рожевих вин

Стадія виробництва Препарат Дозування Застосування Тривалість дії Рекомендації
Мацерація Винозим FCE G
Vinozym® FCE G
3-4г/100кг Додавати в дробарку або транспортну ємкість, перед пресуванням або взаємодією із шкіркою. Фермент виконує свою ролі під час заповнення пресу, при додаванні до винограду у дробарці. Необхідний в середньому час: 3-4 години. Збільшити дозування до 5г/100кг у випадку дрібних ягід із товстою шкіркою.
Винозим Процес
Vinozym® Process
3-4г/100кг Додавати в дробарку або транспортну ємкість, перед пресуванням або взаємодією із шкіркою. Використовувати половину дози на пресових фракціях сусла при тиску > 1 бар, якщо виноград оброблявся препаратом ВиноТейст Про.
Винокраш Класик
Vinocrush® Classic
3-4 мл/100 кг Додавати при подрібненні або під час переливання у бродильний чан. Збільшити дозування до 5г/100кг у випадку дрібних ягід із товстою шкіркою.
Освітлення Новоклер Спід
Novoclair® Speed
1-2 г/гл Додавати під час заповнення резервуару для освітлення. Можливе додавання перед флотацією та центрифугуванням. Застосовується при багатих пектином сортах, винограді із тонкою шкіркою, при низькому ступені зрілості та при То < 10°C: необхідний в середньому час дії складає 8-10 годин. Для сортів із низьким вмістом пектину, дозрілого винограду та при То > 10°C: вимагається в середньому 4-6 годин. Використовувати половину дози на пресових фракціях сусла при тиску > 1 бар, якщо виноград оброблявся препаратом ВиноТейст Про.
ВиноКлер Класик
Vinoclear® Classic
1-3 мл/гл Додавати під час заповнення резервуару для освітлення. Можливе додавання перед флотацією та центрифугуванням. Використовувати половину дози на пресових фракціях сусла при тиску > 1 бар, якщо виноград оброблявся препаратом ВиноКраш Класик.
Вивільнення ароматів Винотейст Про
Vinotaste® Pro
4-6 г/гл Додавати в кінці спиртового бродіння або при знятті вина з осаду. Мінімальна тривалість дії повинна становити 2 тижні. Нечутливий до водневого показнику/рН/, проте слід збільшити дозування на 30% при То < 12°C.
Новаром Блан
Novarom® Blanc
5 г/гл для сухих вин,
10 г/гл для солодких вин
Додавати в кінці спиртового бродіння або при першому зціджуванні. Перевірити рівень діоксину сірки (SO2). Фнактивувати фермент за допомогою додавання бентоніта із розрахунку 20 г/гл.
Фільтрація Винофлоу Макс
Vinoflow® Max
20-30 мл/гл Додавати до стабілізації та оклеювання (колажу). Зменшити дозування обклеювальних речовин. Мінімальна тривалість дії: 3 доби.
Рекомендована тривалість: 1 тиждень.
Збільшити час витримки, якщо То  сусла <  5°C.

Температура: збільшити дозування на 30%, якщо процес проходить при То нижче 10 °C • Фермент активний при То > 1 °C • Максимальна температура: 60 °C.